6 naučno zasnovanih zdravstvenih koristi od upotrebe jabukovog sirćeta
Istraživanja sugerišu da jabukovo sirće može biti višestruko korisno po zdravlje čoveka, uključujući i antimikrobno i antioksidativno dejstvo.
Jabukovo sirće je popularan kućni lek. Ljudi su ga vekovima koristili u kuvanju i prirodnoj medicini. Nove studije su se pojavile koje sugerišu da jabukovo sirće može imati više pozitivnih efekata po zdravlje ljudi, kao što su:
- gubitak težine
- smanjenje holesterola
- snižavanje nivoa šećera u krvi
- poboljšanje simptoma dijabetesa
Međutim, postoji malo istraživanja i potrebne su dalje studije da bi se definitivno potvrdio njegov pozitivan uticaj na sve ove probleme.
Evo potvrđenih indikacija na koje upotreba jabukovog ili jabučnog sirćeta ima povoljan efekat.
1. Visok sadržaj zdravih supstanci
Sirćetna kiselina je primarno aktivno jedinjenje sirćeta, dajući mu jak kiselkasti miris i ukus. Istraživači veruju da je ova kiselina odgovorna za zdravstvene koristi jabukovog sirćeta. Jabukovo sirće je 5-6% sirćetne kiseline (1).
Organsko, nefiltrirano jabukovo sirće takođe sadrži supstancu zvanu „majka“, koja se sastoji od nizova proteina, enzima i dobrih bakterija koje daju proizvodu mutan izgled.
Neki ljudi veruju da je „majka“ odgovorna za većinu zdravstvenih koristi jabukovog sirćeta, iako trenutno još uvek nema studija koje to potvrđuju.
Dok jabukovo sirće ne sadrži mnogo vitamina ili minerala, kvalitetni brendovi mogu sadržati neke aminokiseline i antioksidante (1).
REZIME
Jabukovo sirće se proizvodi fermentacijom šećera iz jabuka. Ovo ga pretvara u sirćetnu kiselinu, koja je glavni aktivni sastojak sirćeta i može biti odgovorna za njegove zdravstvene prednosti.
2. Može pomoći u ubijanju štetnih bakterija
Sirće može pomoći u ubijanju patogena, uključujući neke sojeve bakterija (2 Pouzdani izvor, 3 Pouzdani izvor).
Ljudi tradicionalno koriste sirće za čišćenje i dezinfekciju, lečenje gljivica na noktima, vaški, bradavica i infekcija uha.
Hipokrat, otac moderne medicine, koristio je sirće za čišćenje rana pre više od 2.000 godina.
Sirće je takođe konzervans za hranu. Studije pokazuju da inhibira bakterije poput E. coli da rastu i razmožavaju se i tako pokvare hranu (3, 4).
Ako tražite prirodan način da sačuvate hranu, jabukovo sirće bi moglo da vam pomogne.
Anegdotski izveštaji takođe sugerišu da bi razblaženo jabukovo sirće moglo da pomogne kod akni kada se nanese na kožu, ali izgleda da nema jakih istraživanja koja bi to potvrdila.
REZIME
Glavna supstanca u jabukovom sirćetu — sirćetna kiselina — može ubiti štetne bakterije ili sprečiti njihovo razmnožavanje. Ima istoriju upotrebe kao dezinfekciono sredstvo i prirodni konzervans.
3. Može pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi i držanju dijabetesa pod kontrolom
Do danas, jedna od najubedljivijih primena sirćeta je u lečenju dijabetesa tipa 2.
Dijabetes tipa 2 karakteriše visok nivo šećera u krvi uzrokovan insulinskom rezistencijom ili nemogućnošću proizvodnje insulina (5 Pouzdani izvor).
Međutim, ljudi bez dijabetesa takođe mogu imati koristi od održavanja nivoa šećera u krvi u uobičajenom opsegu, jer neki istraživači veruju da su visoki nivoi šećera u krvi glavni uzrok starenja i raznih hroničnih bolesti (6 Pouzdani izvor).
Najefikasniji i najzdraviji način da se reguliše nivo šećera u krvi je uravnotežena ishrana sa malo rafinisanih ugljenih hidrata i šećera, ali i jabukovo sirće može imati povoljan efekat.
Kliničko ispitivanje iz 2019. sugeriše da konzumacija jabukovog sirćeta može imati blagotvorne efekte na glikemijski indeks i oksidativni stres kod osoba sa dijabetesom i dislipidemijom (7 Pouzdani izvor).
Pregledom kliničkih ispitivanja iz 2021. otkriveno je da konzumacija jabukovog sirćeta može ostvariti povoljan efekat na glikemijski status kod odraslih. Međutim, autori studija napominju da su potrebne dalje i opsežnije studije da bi se bolje razumele potencijalne koristi upotrebe jabukovog sirćeta (8 Pouzdani izvor).
Druge studije sprovedene na ljudima utvrdile su da sirće može poboljšati funkciju insulina i smanjiti nivo šećera u krvi nakon obroka (9, 10).
Nacionalni centri za komplementarno i integrativno zdravlje u SAD-u (NCCIH) kažu da je važno da ljudi ne zamenjuju medicinski tretman neproverenim zdravstvenim proizvodima (11 Pouzdani izvor).
Jabukovo sirće je generalno priznato kao bezbedno za korišćenje, bez ikakvih kontraindikacija. Ali ako već uzimate lekove za snižavanje šećera u krvi, razgovarajte sa lekarom pre nego što uključite i jabukovo sirće u upotrebu.
REZIME
Jabukovo sirće se pokazalo obećavajućim u poboljšanju osetljivosti na insulin i smanjenju nivoa šećera u krvi nakon obroka.
4. Može pomoći u gubitku težine
Ovo je mnogim naučnicima koji inače nisu pobornici prirodne medicine, došlo kao najveće iznenađenje, ali studije pokazuju da jabukovo sirće može pomoći ljudima da smršaju.
Nekoliko studija sprovedenih na ljudima pokazalo je da jabukovo sirće može povećati osećaj sitosti. Ovo može dovesti do unosa manje kalorija i gubitka težine.
U jednom pregledu istraživanja primećeno je da su u kratkoročnim studijama, kada su učesnici konzumirali jabukovo sirće uz obrok koji je sadržao čvrstu hranu, iskusili supresiju apetita 120 minuta nakon obroka. Takođe su manje grickali između obroka 3 do 24 sata nakon konzumiranja jabukovog sirćeta (12 Pouzdani izvor).
Međutim, jednostavno dodavanje ili oduzimanje pojedinačnih namirnica ili sastojaka retko ima primetan uticaj na težinu. Dugoročni gubitak težine nastaje usvajanjem zdravih životnih navika u ishrani i načinu života!
Sve u svemu, jabukovo sirće može doprineti gubitku težine tako što podstiče osećaj sitost, snižava nivo šećera u krvi i smanjuje nivo insulina.
Takođe, jabukovo sirće sadrži samo oko tri kalorije po supenoj kašiki, što je veoma malo.
Ukoliko želite da smršate, možete pročitati kako to postići prirodnim putem i ujedno detoksikovati čitav organizam preko jetre i bubrega uz pomoć GREEN FIT biljnih kapi klikom na link OVDE.
REZIME
Neke studije sugerišu da sirće može povećati osećaj sitosti i pomoći vam da jedete manje kalorija, što može dovesti do gubitka težine.
5. Može poboljšati zdravlje srca
Bolesti srca su jedan od vodećih uzroka smrti (13 Pouzdani izvor).
Nekoliko bioloških faktora može uticati na rizik od srčanih oboljenja.
Istraživanja sugerišu da bi jabukovo sirće moglo da poboljša neke od njih. U pregledu studija na ljudima i životinjama iz 2020. primećeno je da jabukovo sirće može da koristi nivoima lipoproteina visoke gustine, lipoproteina niske gustine, triglicerida i ukupnog holesterola (14 Pouzdani izvor).
Pregled ispitivanja sprovedenih na ljudima iz 2021. otkrio je da jabukovo sirće može uticati povoljno na ukupan nivoa holesterola (8 Pouzdani izvor).
Istraživači moraju da urade više studija pre nego što donesu bilo kakve čvrste zaključke.
REZIME
Nekoliko studija na životinjama pokazalo je da jabukovo sirće može smanjiti nivo triglicerida i holesterola u krvi, kao i krvni pritisak. Međutim, za sada još uvek nema čvrstih dokaza koji bi potvrdili pozitivan uticaj upotrebe jabukovog sirćeta na smanjenje rizika od pojave srčanih oboljenja kod ljudi.
6. Može poboljšati zdravlje kože
Neki ljudi koriste jabukovo sirće kao lek za kožna oboljenja poput suve kože i ekcema.
Koža je prirodno blago kisela. Ali može biti manje kisela kod ljudi sa ekcemom. Lokalna upotreba razblaženog jabukovog sirćeta može pomoći u ponovnom balansiranju prirodnog pH kože, poboljšavajući zaštitnu barijeru kože (15, 16 Pouzdani izvor).
S druge strane, alkalni sapuni i sredstva za čišćenje mogu da iritiraju ekcem, izazivajući upalu (17).
S obzirom na njegova antibakterijska svojstva, razblaženo jabukovo sirće bi, u teoriji, moglo da pomogne u sprečavanju kožnih infekcija povezanih sa ekcemom i drugim kožnim stanjima.
Neki ljudi koriste razblaženo jabukovo sirće za pranje lica ili tonik. Ideja je da može ubiti bakterije i sprečiti pege.
Međutim, jedna studija od 22 osobe sa ekcemom je objavila da natapanje jabukovog sirćeta nije poboljšalo barijeru kože i izazvalo je iritaciju kože (18 Pouzdani izvor).
Razgovarajte sa lekarom pre nego što isprobate nove lekove, posebno na oštećenoj koži. Izbegavajte nanošenje nerazređenog sirćeta na kožu, jer može izazvati opekotine.
REZIME
Jabukovo sirće je prirodno kiselo i ima antimikrobna svojstva. To znači da bi moglo pomoći da se poboljša kožna barijera i teoretski spreči infekcije. Ali potrebno je više studija da bi se saznalo koliko je ovaj lek bezbedan i efikasan.
Doziranje i način upotrebe
Najbolji način da uključite jabukovo sirće u svoju ishranu je da ga koristite u kuvanju. To je jednostavan dodatak hrani kao što su prelivi za salatu i domaći majonez.
Neki ljudi takođe vole da ga razblaže u vodi i piju kao napitak. Standardne doze se kreću od 1-2 kašičice (5-10 ml) do 1-2 supene kašike (15-30 ml) razmućene u velikoj čaši vode.
Najbolje je početi sa malim dozama i izbegavati uzimanje velikih količina. Previše sirćeta može izazvati štetne neželjene efekte, uključujući eroziju zubne gleđi.
Neki dijetetičari preporučuju korišćenje organskog, nefiltriranog jabukovog sirćeta koje sadrži „majku“.
REZIME
Uobičajena doza jabukovog sirćeta se kreće od 1 kašičice do 2 supene kašike (5-30 ml) dnevno, bilo da se koristi u kuvanju ili pomeša u čaši vode.
ZAKLJUČAK
Mnogi izvori tvrde da jabukovo sirće ima izuzetne zdravstvene koristi, uključujući povećanje energije i lečenje bolesti.
Nažalost, postoji malo istraživanja koja podržavaju većinu tvrdnji o njegovim zdravstvenim prednostima.
Ipak, neke studije sugerišu da može pružiti neke koristi, kao što su: suzbijanje bakterija, snižavanje nivoa šećera u krvi i gubitak težine.
Jabukovo sirće nema kontraindikacija, bezbedno je za korišćenje kada se razblaži sve dok ga ne uzimate u prevelikim količinama.
Takođe koristi se i kao prirodni regenerator za kosu, proizvod za negu kože i sredstvo za čišćenje.